Läs och få smarta barn!

Enligt en brittisk studie: Barn som får sagor lästa för sig blir smartare än andra barn. Det går inte att ersätta med teve eller att spela en ljudbok, det är interaktionen mellan sagoläsandet och barnet som skapar intelligensen. Man kan få barn som är flera månader före i utvecklingen redan vid fem års ålder genom att läsa för dom.
Nu kommer flertalet att börja läsa för sina barn (igen) eller börja läsa överhuvudtaget. Men jag ser studien som en lögn men också som helt jävla ointressant.
Vem fan vill ha smarta barn? Är smarta barn lyckligare? Jag vill bara ha lyckliga barn. Barn som tycker om sig själva, och barn som tycker om att få leva. Det är det enda jag önskar mina barn. Vill dom bli brandmän, sticka tubsockor, vika ut sig i playboy, dansa samba, gifta sig med nån av samma kön, flytta till england(vore iofs lite jobbigt) men det var fullständigt skitsamma. Bara dom mår OK och tycker att livet är ett schysst ställe att spendera sin tid på.
Att vara ointelligent spelar heller ingen roll. Det är den känslomässiga intelligensen som ändå spelar någon roll i slutändan. DET ÄR INGEN KLYSCHA att det är på insidan vi människor blir människor och det är på insidan som vi verkligen avgör hur bra vårat liv är. Det är fakta.
Sen tror jag säkerligen att man blir smartare av att ha föräldrar som tycker om att umgås med en jämfört med att ha föräldrar som inte har tid med det. För mig blir det en självklarhet. Klart vi ska vara med våra barn, jag läser dock inga sagor alls. Jag berättar istället. Vi har en historia som handlar om Torsten. "Långt upp i berget, bakom skogen, i ett rött hus med vita knutar, där bor en man, som heter Torsten"
Sen handlar sagorna om allting från råttätna elskåp till plogbilsreparationer. Undrar om Lave blir smart av det?
Sluta att motivera föräldraskap och vuxenskap, även om det också kan vara trevligt så ska den riktiga motivationen komma från hjärtat.
Varför berättar du sagor för dina barn?
Det känns så bra.

Det är pessimisten

som klagar på oljudet när tillfället knackar på dörren

Individualisternas tid

Att be en annan människa om hjälp, eller stöd. Att önska att någonannan ska kliva in och vara till hjälp för ett litet litet slag. Att våga be och ta emot stöd. Jättesvårt? Det verkar så. Jag pratar mycket om den historiska biten av vårat sociala liv. Det var inte så längesen vi hade stora familjer, alla bodde tillsammans, kanske flera generationer och det var en självklarhet att man hjälpte varandra. Tog över där de andra inte orkade. Vi var familjer, Familjerna var våran enhet. Våran grund.

Det är långt ifrån så idag. Att inte klara allting själv är mer eller mindre ett misslyckande. Om man behöver be om hjälp så har man inte planerat saker och ting riktigt, för tänk om den här personen som hjälpte dig inte kunnat, då hade det inte gått bra, alltså är du alldeles för positiv i din planerning.
Vi är individualister.
Det går också. Sålänge som vi inte gör några stora förändringar klarar vi oss helt själva - vilket egentligen är ganska tråkigt. Men behöver vi flytta, bygga, kanske skaffar vi barn, kanske en avancerad hobby, då behöver vi vara fler!

Jag skulle nog önska att vi tog mer hand om varandra, att det inte svider om man skottar tre decimeter över till grannens tomt - för man vet att han skottar tillbaka. Att man inte känner sig helt ensam när man är hemma med ungarna och behöver gå å skita. Jag tror att det är en lång väg dit, men jag är helt säker på att vi måste sluta tänka så otroligt invididuellt. Vi är ju en del av guds stora familj, som dom sjunger i "We are the world". Det kanske låter fånigt för er.
För mig låter det jävligt mysigt.



Mila tar stöd!

"1 av 25 tvingas att bli pappor mot sin vilja"

Enligt en ny bok tvingas män in i föräldrarollen, inte så många, men 4 av 100 har inte alls velat bli föräldrar.
Det är orättvist enligt bokskrivaren eftersom det är helt upp till kvinnan att bestämma.

Jag måste säga att det vrider sig i magen på mig. Allvarligt talat. Som man, om barnaönskan inte existerar behöver man skydda sig. Att bli lurad in i en graviditet har jag svårt att förstå också. Hur kan man ha oskyddat sex med en kvinna som man inte riktigt litar på, eller känner. För mig handlar det om självbevarelsedrift.

Att sen börja prata om att män skulle få avgöra om man vill behålla barnet eller inte är helt jävla absurt. Alltså i första skedet kan vi män avgöra om vi vill ha barn eller inte - genom att använda skydd. Är man sen rädd för att ha oturen att få barn ändå är nog det bästa tipset att undvika att ha sex överhuvudtaget. Sex är till för njutning, och för att skaffa barn! Det finns flera sätt att ha sex på också, så totalt utanför behöver man inte bli.


Men kvinnan måste ha rätten till sin egen kropp, och en del av den rätten är att välja om man vill behålla ett barn eller inte.
Sen kan man ju verkligen undra vad det är för kvinnor som skaffar barn med män som inte vill ha barn med dom, det känns som att det finns flera delar i problematiken.

Å andra sidan, om vi skulle ha nånslags vetorätt över kvinnans val angående att behålla eller inte behålla ett barn, hur skulle det då se ut? Familjeting? Insamling av underskrifter? Gå till rätten och låta dem bestämma?


Nja, jag tror nog hellre på att vara lite mer försiktig med vart man sprider sin säd. Att ta rätten till kvinnans kropp finns inte ens på kartan - det är deras egna.

Förändringar på gång och min risotto!

Gårdagen blev lyckad, över förväntan. Jag kommer att skriva min blogg fortsättningsvis, men under en annan adress. Mer detaljer kan jag inte gå in på än, för jag har dom knappt. Men det kommer att bli spännande, i lite större tappning. Jag ser fram emot det!
Idag är det Milas födelsedag. Ett år gammal! Tänk att detta mirakel skett under ett helt år redan, det är väldigt svårt att förstå! Precis ett år sedan närmare bestämt, då var det inte många klämminuter kvar, huvudet stack ut och där kom hon. Rynkig och ihoptryckt! Undrar om man nånsin glömmer den dagen, tror jag inte.

Idag blir det ett recept i bloggen, mest för att det var så enkelt att laga och gott både för mig och barnen.
Jag är ingen kokbokskrivare, så ha tålamod med mig! Gott och nyttigt!


Kims Risotto (3-4port)

Fullkornsris (2.5port)
Bacon (2x140gram)
Haricots Verts (En näve)
Gul lök (1 hel)
Röd paprika (1 hel)
Creme Fraiche (1 burk)
Köttbuljong (1 tärning)

Koka upp riset i köttbuljong, skippa saltet. Tänk på att buljong är nästan för salt för barnen endå, speciellt med bacon till. Men det blir så gott!
Stek bacon.
Mixa paprika, haricots verts och gul lök. Det måste mixas om man har känsliga barn, det har jag. Lave äter nästan ingen grönsak om bitarna är för stora, men det gäller bara i mat. Han kan gärna äta grönsaker bara. Så med mixern fixar man en perfekt konsistens och endå behåller alla goda smaker!
När riset och baconet är klart, i med riset i stekpannan, ner med grönsakerna, fräs en stund. På med creme fraiche och klart!
Kan ju givetvis göras med en annan fördelning mellan bacon och ris, men vi håller ner på kolhydraterna hemma!


Serveras med saft om det är fredag!! ;)

Nattsuddare

Mila var uppe inatt och suddade, jag vet inte vad hon pysslade med. Verkade inte rädd eller så, såg ut som d var bara trökigt å bökigt. Somnade om i alla fall, de gjorde jag med, men startade dagen ändå före 08.00.
Marit var borta när vi vaknade, ja har inte en susning om när hon åkte på jobbet.
Känns att jag boxades igår.

Idag tror jag vi måste ta oss ut en vända, annars kommer jag göra som hästarna och somna stående.

En morgon med birro

mums vilken bra start på dagen, både mila och lave verkar friska. lave klättrar över kanten på milas spjälsäng, både akrobatiskt och starkt, sen kryper han ner lite under täcket brevid henne och med sin fyra års kropp sprider han trygghet över hela sin syster.
sen kommer jag upp efteråt och tittar på dom. då står dom där båda två och tittar över kanten, dom har redan bestämt sig för att bli ett team, att tillsammans hjälpas åt i den här världen, det är jag helt säker på.

lite frukost, kaffe och läser två krönikor av Birro. Jag blir alldeles varm, han beskriver saker som gör att jag omöjligt kan hålla tillbaka ett par småtårar. Det finns en sorg på insidan av mig, en positiv sorg tror jag, den trollas fram när jag läser såna vackra saker, eller ser vackra filmer. det blir tungt ibland. men jag inser också storheten i att kunna känslomässigt påverkas. jag menar, att våga påverkas känslomässigt. att våga bli ledsen, att våga bli glad. det är fantastiskt. jag väljer att uppskatta den förmågan hos mig själv idag, jag väljer att vara stolt över det

friska barn, jag menar, kan man egentligen säga att man saknar något då. just nu saknar jag snus däremot, vi ska gå och handla, men jag är så oerhört tacksam för att ungarna är friska, å då menar jag inte att de har rännskita eller förkylningar, jag menar att de mår bra i allmänhet. det är tamejfan något att vara tacksam för.
att marit lyckligt spatserar iväg till arbetet, och att vi lyckligt stannar hemma, det är jag tacksam för.

jag har fått ett spännande erbjudande från en tidning att kanske skriva för dom, det blir nog mest på nätet åså,jag vet igentligen ingenting om det än, men jag är förväntansfull att träffa de människorna, det ska ja göra imorgon.

titta vilken fin möbel marit har köpt och rustat upp förresten



och kolla hur jävla cool hon ser ut nu Mila, när hon står å pekar



och syskonen som leker och är snälla mot varandra förstås

och en speciell hälsning till Maria i Yttermalung måste tilläggas
döm djer va utta sås, men hä dög full, he köst ju ingana!

Tack för ordet!

Guds stora familj!

Bli inspirerad, hjälp till om ni kan!
Men framförallt, märk orden i texten. Gods great big family. Jag behöver verkligen lära mig att tänka mer så. Vi är allesammans delar av guds stora familj, ett fantastiskt sätt att se det på! Hoppas ni fick samma känslostorm som jag fick av låten. Fantastiskt!

Trygghet är relativt

När jag och Lave åker hem från gymmet. Det är ganska sent vid det laget. Jag kliver ut och låser upp garagedörren för att köra in bilen, ber Lave stiga ur före, så inte han ska slå upp dörren i grannbilen i garaget. Sen ber jag han vänta, så jag får parkera in bilen. Lave väntar. Men den här gången säger han "Jag går in före". Han är egentligen rädd för att göra det, eller tycker det är läskigt. Men jag uppmuntrar honom. Han springer in, och jag parkerar.
Tycker nog att jag var lite oförsiktig, tänk om någon skulle ta honom?!
Sen läser jag artikeln om det barnet i Kina. Pappan som kedjade fast sitt barn vid en lyktstolpe när han gick till jobbet, spontana reaktionen kan vara att man ifrågasätter vad det är för en pappa. Men han har inte råd med dagis, och hans förra barn blev bortrövat. Så nu låser han fast sin unge vid lyktstolpen.
Trygghet är relativt.
För mig är det ett angrepp mot min trygghet om jag inte kan åka mina ärenden inom en 10minuters spann som jag förutbestämt. Låt oss säga att jag skulle bli tvungen att åka tre minuter tidigare för att jag ska skjutsa Marit på stan. Angripen trygghet. Aj och Usch!
För Lave är det ett angrepp mot tryggheten om han inte får äta kvällsmat, ja förstå mig rätt nu, klart han får mat, men om han inte får äta kvällsmat. Det spelar ingen roll om vi ätit middag 19.00 och han ätit sig proppmätt, innan man lägger sig ska man ha kvällsmat. Annars havererar det.
Och i Kina finns en man som kedjar fast sitt barn i en lyktstolpe. För trygghetens skull.
Trygghet är relativt.

"80-talist papporna"

Det sägs att 80-talist pappan ska bli den 'bästa pappan' hittills. Vi har den största valmöjligheten och kunskapen, vi förstår konsekvenserna av våra val och vi kommer att ha den bästa chansen att välja bra.
40-50-60talistena hade en helt annan värde och kunskapsgrund. I det här läget var det fortfarande självklat att kvinnorna skulle vara hemma, kvinnorna skulle sköta de sysslorna som var hushållsnära. Man tog nog vanligen inte ens en diskussion om det, kvinnan var hemma and thats it.

Idag har vi en helt annan möjlighet. En helt annan ångest inför valet också förstås. Idag vet vi att män är lika bra föräldrar om kvinnor. Hur det nu kunde vara så svårt att förstå något annat, det vet jag inte.

Jag läste debattartikeln i Aftonbladet. Att 80-talist papporna är bäst, "slutet-på-70-talet-pappor" fick också vara med. Tycker det lät lite konstigt, jag menar det är en tung börda att axla. Å andra sidan är det säkert rätt, vi kanske har störst möjlighet.


Det ska bli spännade att se hur läget ser ut om 20-30 år. Tror ni det balanserat ut sig då? Tror ni vi har en någorlunda balancerad uttagning av föräldradagar, tror ni det är ungefär lika många pappor som mammor som sitter på bvc å väntar på sin tur. Tror ni kyrkis är halffullt av skäggiga snubbar? Ska bli kul att se men jag tror inte att det kommer att gå så fort.
Förhoppningsvis fortsätter det i rätt riktning i alla fall, jag tror inte att 50/50 är den automatiskt rätta lösningen heller, men det vore ju roligt om det fanns 1 jävla snubbe på kyrkis till förutom mig själv.





128kg reklampelare?

Förlåtandet

Mila har ont i tänderna, eller, det är våran analys, vi har ingen aning, Men hon vaknar och hon tjurkar och hon blir nöjd om hon får aktivera sig. Det känns som att hon är frustrerad. Lixom, behöver göra nått kan inte bara ligga där och jävlas. Jag tror det är tänderna, hon har fem stycken, varav två är godkända "fullt utkomna" tänder.

Jag tänkte på det nu när jag var påväg till sängs. Vilken annan relation har man i livet när man är så genuint förlåtande?
Om ens sambo eller flickvän skulle krångla, förstöra en halv film, grina utan att säga varför, och halvstöra även efter filmen. Skulle det vara lugnt då? "Äsch släpper det utan diskussion".
Aldrig.
Jag menar, relationen man har till sina egna barn gör en också förbannad. Eller jag kan bara prata för mig själv, men jag blir så förbannad att jag överväger diverse aktiviteter som att t.ex kasta mig själv ut för fönstret av frustration ibland, men det gör jag förstås inte. Sen kommer det ett litet leende, en liten minigrej, som att Mila förstår att jag tycker hon är knasig, eller att hon ger mig hennes napp, eller nått sånt.
Då är det helt glömt allt annat jobbiga bökiga knökiga. ALLT. Det är inte sådär glömt som när man bråkat med någon vuxen medmänniska som verkligen gjort en förbannad, sen säger man "nej nu lägger vi det här åt sidan" och innerst inne tänker man att man aldrig ska bjuda den där jäveln på något mer. Det är glömt på riktigt. Det upphör att existera.
Allt det goda däremot, det kan man frodas i, återberätta tusentalsgånger och skryta om, skriva på facebook, berätta för alla släktingar.
Det är bara att inse att barn tar fram det bästa ur oss om vi bara vågar ta det till oss.
Jag älskar barn!


Arketypernas varande

När jag har diskussionsgrupper angående balansen i våra 2000-tals
förhållanden, vi kan kalla det jämställdhet, så märks det hur
starkt den här frågan faktiskt påverkar oss allihoppa. Det väcker mycket
känslor.
En av mina grundpelare, eller en av de grundpelare som jag _tror_ man
behöver genomgå för att skapa en förändring är att erkänna hur
situationen är just nu. Ungefär som i AA. Första steget är att förstå att
man behöver hjälp eller nått.
Jag brukar ta fram arketyperna av män och kvinnor, men det har hänt något
ganska fantastiskt när man gör det. Folk vill inte kännas vid
arketyperna. Ingen vill säga att männen tjänar pengar och att kvinnorna
ammar. "Det måste faktiskt inte vara så" Jag håller förvisso med, men att
inte ens vilja kännas vid arketyperna torde generera bättre statistik än
att 27procent av alla föräldradagar tas ut av männen, och att
det inte finns någon del av livet som männen jobbar så mycket som när
barnen är små.
Det är inte bara arketyper eller fördomar. Det är faktiskt fakta också.
Det är jättebra om det inte gäller er - men om det nu inte gäller er då
borde det inte vara så svårt att prata om, eller?
Efter ett visst lirkande, och efter att jag sagt att jag inte tycker att
arketyperna är speciellt bra, kan jag däremot få fram urtyperna för
kvinnorna och samma för männen. Utifrån det kan vi förändra.
Vill vi inte att gubben ska vara borta hela veckorna och komma hem på
helgen och då kanske vara helt slutkörd, medans mamman är hemma hela
veckorna och blir lika slutkörd. Vill vi inte att mamma är den enda som
kan tolka nyanserna i gråt, eller pappan den enda som vet vad som händer
utanför dörren. Vill vi inte ha det så? Okej. Erkänn hur ni har det till
att börja med, sen är det dags för förändring.
"Det är ju lätt att säga, men Håkan han jobbar på banken så det är inte
så bara att lägga ner det, och jag har ju ändå inget arbete och jag vet
inte om jag törs ge mig ut i arbetslivet"
Vafan är det för konstig relation vi har till våra arbeten? Jag menar jag
älskar mitt arbete, jag älskar båda mina arbeten, men inte fan älskar jag
dem mer än vad jag älskar mina barn. Sätt det i lite perspektiv, kanske
är fattigdom något som bara handlar om pengar, medans att få vara med
sina barn gör dig till en riktigt rik person.
Jag äcklas ibland av hur vi pratar om våra arbeten som om det är arbetena
som gör oss till de personer vi är idag. Alltså. "Hej, vem är du?" "Kim,
pappagruppsledare och behandlingsassistent"
Det är ju det jag är när jag inte är Kim i mitt yttersta. Att jag har två
skitsnygga ungar, en pingla till fru, att jag skiter länge, att jag
börjar och slutar dagen med en prilla, att jag älskar att dansa i
kalsongerna, att jag hatar kläder. Det torde vara en mycket mer
intressant och relevant beskrivning av mig än att beskriva mig som om jag
vore en förlängning av mitt arbete.
Nej, jag tänker släppa det. Jag är Kim, Och Kim kanske har ett arbete,
men jag ÄR inte mitt arbete. Jag är så mycket mer.
Och alla ni som inte ens vill PRATA om att män jobbar och kvinnor är
hemma. Tror ni att man startar en förändring med att ljuga? Glöm det,
lägg det åt sidan totalt. Förstå att vi fortfarande lever i ett samhälle
som inte alls är jämställt på många plan - men ta inte till er den
informationen av bitterhet, förstå det bara.
Sen kan vi förändra hemma i våra familjer - om vi vill.
När jag har diskussionsgrupper angående balansen i våra 2000-tals förhållanden, vi kan kalla det jämställdhet, så märks det hur starkt den här frågan faktiskt påverkar oss allihoppa. Det väcker mycket känslor.
En av mina grundpelare, eller en av de grundpelare som jag _tror_ man behöver genomgå för att skapa en förändring är att erkänna hur situationen är just nu. Ungefär som i AA. Första steget är att förstå att man behöver hjälp eller nått.
Jag brukar ta fram arketyperna av män och kvinnor, men det har hänt något ganska fantastiskt när man gör det. Folk vill inte kännas vid arketyperna. Ingen vill säga att männen tjänar pengar och att kvinnorna ammar. "Det måste faktiskt inte vara så" Jag håller förvisso med, men att inte ens vilja kännas vid arketyperna torde generera bättre statistik än att 27procent av alla föräldradagar tas ut av männen, och att det inte finns någon del av livet som männen jobbar så mycket som när barnen är små.
Det är inte bara arketyper eller fördomar. Det är faktiskt fakta också. Det är jättebra om det inte gäller er - men om det nu inte gäller er då borde det inte vara så svårt att prata om, eller?
Efter ett visst lirkande, och efter att jag sagt att jag inte tycker att arketyperna är speciellt bra, kan jag däremot få fram urtyperna för kvinnorna och samma för männen. Utifrån det kan vi förändra. Vill vi inte att gubben ska vara borta hela veckorna och komma hem på helgen och då kanske vara helt slutkörd, medans mamman är hemma hela veckorna och blir lika slutkörd. Vill vi inte att mamma är den enda som kan tolka nyanserna i gråt, eller pappan den enda som vet vad som händer utanför dörren. Vill vi inte ha det så? Okej. Erkänn hur ni har det till
att börja med, sen är det dags för förändring.
"Det är ju lätt att säga, men Håkan han jobbar på banken så det är inte så bara att lägga ner det, och jag har ju ändå inget arbete och jag vet inte om jag törs ge mig ut i arbetslivet" Vafan är det för konstig relation vi har till våra arbeten? Jag menar jag älskar mitt arbete, jag älskar båda mina arbeten, men inte fan älskar jag dem mer än vad jag älskar mina barn. Sätt det i lite perspektiv, kanske är fattigdom något som bara handlar om pengar, medans att få vara med sina barn gör dig till en riktigt rik person.
Jag äcklas ibland av hur vi pratar om våra arbeten som om det är arbetena som gör oss till de personer vi är idag. Alltså. "Hej, vem är du?" "Kim, pappagruppsledare och behandlingsassistent" Det är ju det jag är när jag inte är Kim i mitt yttersta. Att jag har två skitsnygga ungar, en pingla till fru, att jag skiter länge, att jag börjar och slutar dagen med en prilla, att jag älskar att dansa i kalsongerna, att jag hatar kläder. Det torde vara en mycket mer
intressant och relevant beskrivning av mig än att beskriva mig som om jag vore en förlängning av mitt arbete.
Nej, jag tänker släppa det. Jag är Kim, Och Kim kanske har ett arbete, men jag ÄR inte mitt arbete.
Jag är så mycket mer.
Och alla ni som inte ens vill PRATA om att män jobbar och kvinnor är hemma. Tror ni att man startar en förändring med att ljuga? Glöm det, lägg det åt sidan totalt. Förstå att vi fortfarande lever i ett samhälle
som inte alls är jämställt på många plan - men ta inte till er den informationen av bitterhet, förstå det bara.
Sen kan vi förändra hemma i våra familjer - om vi vill.

RSS 2.0