Hänsyn

Har ni hört historien om paret som varje morgon åt en frukostfralla tillsammans. Mannen han gav kvinnan toppen på mackan av hänsyn till henne; Den är ju godare. Kvinnan å andra sidan lät mannen få undersidan av hänsyn till mannen; Undersidan är ju godare.
Efter 20år under någonslags diskussion kom det fram att båda två hade "gett bort" den godare delen av smörgåsen till den andra av hänsyn. Nu gäller detta en frukostfralla, men sätt det i perspektiv så tror jag ni förstår vart jag vill komma.

Något som vi gör ofta är att vi 'tar hänsyn' till människor, men vi har ingen aning om vad det är för hänsyn människor behöver.
Ett praktexempel är när man just har fått barn. "Inte ska vi störa dem heller" Har ni frågat? Har ni frågat om de nyblivna föräldrarna vill bli störda eller inte, eller har ni bara tagit det för givet?
Andra scenarion kan vara när en närstående avlidit. "Inte ska vi ta upp det ämnet heller, det måste vara jättejobbigt" Medans sanningen kan vara att den här människan dör inuti i väntan på att någon vågar ställa frågorna. Hur är det egentligen?

Så jag tycker vi ska sluta fega. Ta hänsyn genom att ställa de raka frågorna. Det är riktig hänsyn och respekt!






Ingen hänsyn! Men å andra sidan vilken uppsyn!

Kommentarer
Postat av: poro

Håller helt å hållet med dig kim. de finns inget bättre vi kan göra för varann än att vara raka å ärliga. om personen i sig inte vill prata om det så får vi helt enkelt acceptera det sen. den smällen får man ta efteråt isf. man gör det ju inte för att vara elak!

Keep up the good work. Mkt bra läsning på din blogg

2009-02-26 @ 10:11:29
URL: http://poro.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0