"Ut med papporna från förlossningen"

Michel Odent, Fransk gynekolog, tycker att man ska förbjuda papporna att delta under förlossningar. Det som vore bäst enl fransmannen är en tyst tillbakadragen barnmorska. Han refererar till kvinnans utsöndring av hormonet oxytocin, och att det försvåras om man t.ex har en nervös man brevid sig.

En medicinsk lösning, på ett medicinskt problem? Jag ser inte förlossning och havandeskap som något helt medicinskt. Jag ser det mycket större än så. Man kan inte mäta variablar och sen efteråt säga hur förlossningen ska skötas. Processen kring en förlossning är mycket större än att man föder ett barn. Man skapar en familj. Man skapar föräldrar. Man skapar ett nytt liv.

Att säga att en nervös pappa är negativt för förlossningen; visst. Det behöver man väl inte mäta? Å andra sidan tror jag helt garanterat att en pappa som deltar, hur nervös han än är, gör hela processen mycket ljuvligare än en pappa som inte deltar. Garanterat kommer den pappan att påverka förlossningen mer, om det nu inte är en överenskommelse som man har. Vem vet, det kanske skulle vara dugligt då.

Jag hävdar återigen att man inte kan göra studier, och hitta mätbara resultat för såna här komplexa saker. Vi kan inte söka medicinska svar på problemställningar som går långt förbi medicinen. Vi kan inte anta att det ska vara så simpelt. Den medicinska biten är en del, det är ju t.ex väldigt betryggande att barnmorskorna har koll på hur mycket hjärtat ska slå på bebisen, och hur mycket öppen man är och om det är dags att trycka till.
Men den processen som pågår innanför alla medicinska begrepp,  i mamman, barnet, och givetvis i den andra föräldern. Den processen går inte att mäta, den går att förändra och känna på med magkänslan men vi kan inte med yttre lösningar försöka komma åt den. Det är en process som började redan när föräldrarna visste att bebisen är pågång.
Jag tror att den processen är en process av föräldraskap, och att den börjar med lite oro låter väl jävligt sunt.

Så att ta ut papporna/den andra föräldern från förlossningen.
Att bryta loss dem från föräldraskapsprocessen.

Det låter väl jävligt dumt, herr Fransos!

Kommentarer
Postat av: Anonym

även om jag är kille och 18 år, så är detta en av de vettigare bloggare jag har läst :)!

2009-12-01 @ 12:51:40
Postat av: Elin

Låter insane!! Jag hade inte stått ut så bra som jag gjorde om inte min sambo varit med mig hela tiden!

2009-12-01 @ 19:43:43
Postat av: frugan marit

jag hade då inte fixat de utan dig Kim! Så en helt urdum idé vill jag kalla de.

2009-12-02 @ 21:32:22
Postat av: Henke - Psyco dad (Jasons pappa)!

Dumma jävla fransmän! Usch!

2009-12-03 @ 09:56:34
URL: http://hoppelajnen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0